Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

Metallic Text Generator at TextSpace.net

FILMARI VIDEO - FOTOGRAFII - PROCESARI FOTO-VIDEO-AUDIO

CSS text

 

Fotografie de exterior

Linia orizontului

Incadrati in asa fel incat linia orizontului sa nu se intersecteze cu subiectul dvs. Puteti incadrati in plonje, pentru a ridica linia orizontului, fie in contra-plonje, pentru ca orizontul sa devina un fel de rama in partea de jos a cadrului, fie cautati un element de pisaj care sa devina fundal pentru subiect.

Cinci ponturi pentru a fotografia alb-negru pe digital

Cinci ponturi pentru fotografii alb-negru pe digital:
1. Salvati RAW, deoarece ofera maximum de flexibilitate, in caz ca vreti si o varianta color.
2. Utilizati filtre de polarizare si gri-degrade, pentru a sublinia cerul, respectiv a atenua contrastele prea mari.
3. Masurati expunerea in modul Spot pe zonele foarte luminoase.
4. Bracketing, braketing, braketing!
5. Prelucrati cu grija in post-productie; dodge&burn releva detaliile din umbre si respectiv lumini.

Fotografie, noaptea

Fotografia de noapte presupune contraste foarte mari intre zonele luminate si cele intunecoase. Multe camere foto digitale va pot afisa zonele arse din fotografie. Modificati expunerea (compensati expunerea) pentru ca zonele "clipitoare" sa fie cat mai reduse, sau chiar sa dispara.

Mai multa culoare in fotografiile de la rasarit / asfintit

Pentru a obtine culori mai intense, in special ale cerului, la rasarit sau la apus, putem modifica modul de determinare al balansului de alb.
Pentru nuante albastrui mai intense, la rasarit, setati balansul de alb pe modul "Tungsten" iar pentru nuante roscate mai puternice, la apus, ajustati pe "Shade".
Daca subexpuneti cu 1/2 - 1 IE, efectul va fi si mai evident.

Timpul de expunere pentru subiectele in miscare

Pentru ca subiectul in miscare sa apara clar in fotografie, utilizati un timp cat mai scurt, astfel:
- cu atat mai scurt cu cat directia de deplasare a subiectului este mai apropiata de perpendiculara pe axa optica a obiectivului,
- cu atat mai scurt cu cat viteza de deplasare a subiectului este mai mare,
- cu atat mai scurt cu cat va aflati mai aproape de subiect,
si viceversa.

Peisaje fara fire electrice!

n fotografia de peisaj, analizati cu grija cadrul dupa diverse elemente industriale: stalpi si fire electrice, relee de telefonie mobila, gunoaie in iarba, etc. Incercati sa recadrati pentru a le elimina din cadru, eventual schimbati punctul de statie.

Unde plasam linia orizontului

Daca nu avem motive foarte clare si dovedite in fotografie, linia orizontului e bine sa fie plasata fie in treimea inferioara, fie in treimea superioara a cadrului.

Cum sa evitam reflexiile parazite ale Soarelui

Cateva sugestii pentru a evita aparitia reflexiilor parazite ale Soarelui (lens flare):
- utilizati obiective de calitate, bine tratate,
- evitati sa adaugati filtre ieftine (netratate antireflex sau tratate insuficient),
- apropiati-va de subiect sau utilizati o focala mai lunga,
- folositi parasolarul
- umbriti lentila frontala a obiectivului cu mana, dar aveti grija sa nu intre si mana in cadru!

De ce obtinem fotografii neclare?

Din patru cauze:
a) greseli de punere la punct;
b) subiectul se misca in timpul expunerii;
c) camera se misca in timpul expunerii;
d) profunzimea de camp este prea mica.

Cum sa fotografiem vantul!

De fapt, efectul vantului asupra copacilor sau pomilor (de preferat infloriti): folositi un aparat foto digital, montat pe trepied, iar pe obiectiv aplicati un filtru gri-neutru, de polarizare sau ambele, pentru a obtine un timp de expunere cat mai lung. Prindeti in cadru si trunchiul copacului, care va iesi clar, nemiscat. Fotografiati in rafala. Unele fotografii vor fi fara valoare dar cateva pot sa arate spectaculos!

Filtru de polarizare si parasolarul

Folosirea filtrelor de polarizare implica accesul la inelul sau anterior, pentru rotire in pozitia corecta. Parasolarele actuale, in forma de petale sunt deseori destul de adanci pentru a face dificil accesul la filtrul de polarizare.
Solutia? Practicati un orificiu, rotund sau dreptunghiular, la baza parasolarului, ca sa puteti avea acces cu indexul stang la filtrul de polarizare.
Cel mai bine, acest orificiu este pozitionat in stanga jos (in coltul opus butonului declansator), pentru a nu intra prea multa lumina nici in incadrarea peisaj, nici in cea portret.

Cum expunem cerul la asfintit

Nu exista o reteta universal valabila!
Ca punct de pornire pentru determinarea expunerii, masurati pe o zona de cer aflata in apropierea Soarelui care asfinteste, dar aveti grija sa nu includeti si soarele in aria de masura. Aceasta regiune va deveni expunerea pentru griul mediu. Daca vreti sa obtineti un cer mai dramatic, subexpuneti cu o treapta.
In continuare, experimentati!

Condensul pe aparatul foto

Daca dupa ce ati umblat cu aparatul pe afara, prin frig, si il aduceti in casa, la caldura, exista riscul aparitiei condensului. Pentru a diminua acest risc, puneti aparatul intr-o punga etansa si apoi intrati in casa. In cateva ore aparatul ajunge la temperatura din camera si nu mai exista risc de condens.
Daca totusi acesta a aparut, deschideti compartimentele cardului si bateriei, scoateti bateria si cardul si lasati aparatul departe de sursele de caldura pentru evaporarea condensului.
In nici un caz nu iesiti inapoi afara, daca aparatul prezinta condens; condensul poate ingheta si functionarea lui va fi aleatorie.

Eterna problema a orizontului

Vreti sa faceti o fotografie in care orizontul sa fie... orizontal, dar nu aveti un reper dupa care sa va orientati? Incadrati asa cum credeti ca ar fi cel mai corect; inclinati usor spre stanga si declansati; reveniti la pozitia anterioara si declansati inca o data; repetati fotografia inclinind acum usor la dreapta. Din trei imagini, aveti mai multe sanse ca una sa fie corect incadrata.

Animale salbatice

Visati la calatorii lungi, in tari exotice, pentru a fotografia animale salbatice? Puteti incepe printr-o vizita la... cea mai apropiata gradina zoologica. Puneti pe aparat obiectivul cu focala cea mai lunga si exersati "calatoria" dvs. in primele ore ale zilei, cand vizitatorii sunt mai putini iar animalele mai active. Cautati sa eliminati din imagine atat prim-planul - gratiile custilor, cat si fundalul - adaposturile animalelor. Trepiedul este obligatoriu!

Nu aveti gray-card?

Un truc aflat totdeauna la "indemana" pentru determinarea expunerii: masurati lumina reflectata de palma si supraexpuneti cu o treapta. Variatiile de la o persoana la alta sunt sub o diafragma.

Trepied instabil - expuneri cu timp lung

Pentru expuneri mai mari de cateva secunde pe un trepied instabil se poate utiliza urmatoarea smecherie: acoperiti fata obiectivului cu mana (fara a-l atinge dar cu grija sa nu intre ceva lumina pe langa), apasati declansatorul si-l blocati. Dupa stabilizarea aparatului, descoperiti obiectivul, numarati timpul de expunere si-l acoperiti din nou deblocand apoi declansatorul.

Imagini neclare sau miscate

Cauza: Viteza de declansare prea lenta
Solutie: Pentru imagini cu subiecte fixe, foloseste o viteza de declansare nu mai mare de 1/30 daca aparatul este tinut in mina. Ptentru subiecte in miscare, foloseste viteza cea mai mica posibila, nu mai mare de 1/250.

Cauza: Sustinere incorecta a aparatului in mina
Solutie: Aparatul se sustine cu o mina, cealalta sustinind obiectivul. Mina care tine obiectivul trebuie sa fie sub obiectiv, obiectivul sa se sprijine in palma. Reglarea distantei focale sau/si a diafragmei se face cu unul-doua degete, fara sa misti mina de sub obiectiv. Apasa incet si continuu pe butonul de declansare.

Cauza: Reglare incorecta a distantei
Solutie: Reglarea distantei se face in general urmarind imaginea in vizor, folosind prisma de ajutor din centrul vizorului, ori diversele automatisme oferite de aparat. Pt. purtatorii de ochelari, este necesara adaugarea de lentile corectoare pe vizor daca aparatul permite aceasta optiune.

Cauza: Obiective murdare
Solutie: Un obiectiv cu pete de grasime, plin de praf, nu va oferi o imagine la posibilitatile sale optime; curatirea obiectivului periodic, folosind numai hirtie ori materiale specific destinate acestui scop, ca si folosirea unui filtru incolor UV atasat permanent, va elimina aceasta problema.

Fulgerele

Fulgerele se pot fotografia cu usurinta daca aveti pe aparat timp de expunere B sau T. Un stativ si un declansator flexibil cad bine. Este recomandat ca timpul de expunere sa fie destul de lung ca fundalul sa se expuna corect (arata bine un oras iluminat sau un cer cu nori de o nuanta inchisa de albastru). Nu va mai ramane decat sa apasati, sa asteptati sa intre 1-2 fulgere si sa va luati degetul. Atentie! Imaginile cu mai mult de 3 fulgere pot fi foarte incarcate, evitati-le!
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one